DUYURULAR

24.05.2013

Türkiye’deki iç denetim uygulamalarının uluslararası standartlara kavuşması, mesleğin mükemmelliğe taşınması ve İç Denetim mesleği ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla TİDE (Türkiye İç Denetim Enstitüsü) tarafından “İç Denetim Farkındalık Ayı” olarak belirlenen Mayıs ayı etkinliklerde devam ediyor. Bu sene üçüncü defa düzenlenen “İç Denetim Farkındalık Ödülleri” sahiplerini buldu. 
TİDE (Türkiye İç Denetim Enstitüsü), 2011 yılından bu yana mesleğinin gelişimine katkıda bulunan ve bu alanda yatırım yapan kurumları, akademisyenleri, iç denetimcileri “İç Denetim Farkındalık Ödülleri” ile ödüllendiriyor.

Bu yıl 21 Mayıs tarihinde üçüncü defa düzenlenen tören ile “İç Denetim Farkındalık Ödülleri”; Toplumsal Farkındalık, Kurumsal Farkındalık, Bireysel Farkındalık, Akademik Farkındalık ve Gönüllü Kuruluşlar olmak üzere 5 kategoride 20 ödül verildi.  
TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Özlem İğdelipınar ödül töreninde yaptığı konuşmada, Mayıs ayını tüm dünyadaki iç denetçiler ile birlikte “İç Denetim Farkındalık Ayı” olarak çeşitli etkinliklerle kutladıklarını belirtti.  
Türkiye’de ve dünyada risk yönetimi, kurumların faaliyetlerinin etkinlik ve verimliliği, finansal bilgilerin güvenilirliği ve yasalara uygunluğun sağlanmasına ilişkin hedeflerin önem kazandığını söyleyen İğdelipınar, bu hedeflere ulaşmada iç denetimin rolünün giderek artığını vurguladı. 
İç denetçilere daha çok iş düşecek
TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Özlem İğdelipınar Kurumsal Yönetim alanında, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanununda yapılan yeni düzenlemelerin, İç Denetim için de yeni ufuklar açtığını ve iç denetimden beklentileri artırdığını hatırlatarak, Kurumsal Risk Yönetimi, Etik ve İtibarın yönetimi, Uyum konularında hissedarların yönetim kurullarından talepleri artacak ve bu alanlarda İç Denetimin donanımlı olması, yönetim kuruluna güvence ve danışmanlık verebilmesi, İç Denetimin değerini artırma konusunda bir fırsat olacağını belirtti.
Ödül Alan Kurumlar

1. Toplumsal Farkındalık kategorisinde İç Denetim Farkındalık Ödülü; iç denetim mesleği ve TİDE adına bir referans kaynağı olarak toplumsal farkındalık yaratmasından dolayı "KOBİ'lerde İç Denetim için Pratik Bilgiler" kitabını yayınlayan İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO)’na verildi.

2. Kurumsal Farkındalık kategorisinde; 
• Kalite Güvence Değerlemesi sürecini başarı ile tamamlayarak, iç denetim fonksiyonu ve mesleğini uluslararası standartlarda gerçekleştirdiklerini belgeleyen kurumlar olarak; Borusan Holding, Çimsa, Enerjisa, Türkiye Finans Katılım Bankası, Koç Finansal Hizmetler 
• En fazla TİDE üyesine sahip  kurum olarak; Bank Asya
• En fazla sertifikalı iç denetçiyi istihdam eden  kurum olarak; Türkiye İş Bankası
• TİDE Akademi’den en fazla eğitimi alarak, mesleki eğitime verdikleri önemden dolayı; Albaraka Türk ve Türkiye İş Bankası  
• İç Denetim mesleğinin paydaşlar nezdinde tanıtımı ve farkındalık yaratma adına yaptıkları başarılı çalışmaları için; Sabancı Holding ve Avea “İç Denetim Farkındalık Ödülü”nü aldı.

3. Bireysel Farkındalık kategorisinde;
• İç Denetim Mesleği ve TİDE’nin gelişimine yaptığı değerli katkılarından dolayı, TİDE Kurucusu ve Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun,

• Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün kurumsal tarihi ile iç denetim mesleğinin yakın tarihini ortaya koymayı amaçlayan "Meslekte Mükemmelliğin Küresel Paydaşı: TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ" kitabı ile mesleğe ve TİDE’ye değer katan, TİDE Yönetim Kurulu Üyesi Gürdoğan Yurtsever,
• İç Denetim, kurumsal yönetim, risk yönetimi, iç kontrol kavramlarına ilişkin ilk Türkçe kaynak çalışma niteliği taşıyan ve TİDE tarafından yayına hazırlanan “İç Denetim, Kurumsal Yönetim, Risk Yönetimi ve İç Kontrol” kitabı ile mesleğe ve TİDE’ye değer katan TİDE Eski Başkanı Çetin Özbek 2013 Bireysel Farkındalık Ödülü’nün sahipleri oldular.  
 
4. Akademik Farkındalık Kategorisinde;
• Mesleki konularda tez danışmanlığı sayısı en yüksek akademisyenler olarak, Prof. Dr. Cemal İbiş ve Prof. Dr. Nuran Cömert,
• Mesleğe ilgi ve destekleri, Denetim Okulu Projesi, 2014 Akademik Forum ev sahipliği ve  üniversitede aktif olan iç denetim faaliyetlerinden dolayı, Galatasaray Üniversitesi,
• Akademik Forum 2012 ev sahipliği, Türkiye’nin akademik programında denetim dersi yer alan ilk kurumu, denetim üzerine ilk akademisyenlerin olduğu ve yetiştiği kurum olması nedeniyle İ.Ü. İşletme Fakültesi 2013 Akademik Farkındalık Ödülü’nü aldılar.

5. Gönüllü Kuruluşlar Kategorisinde;
• Kurumsal Yönetim Endeksi’ne giren ilk sivil toplum kuruluşu, risk esaslı iç denetim yaklaşımı ile iç denetim yapılanmasını sağlaması, iç denetçi istihdam edilmesinden dolayı, 2013 Gönüllü Kuruluşlar Farkındalık Ödülü’nün sahibi Darüşşafaka Cemiyeti oldu.

Ödül töreninde Türkiye İç Denetim Enstitüsü tarafından üniversite öğrencileri arasından düzenlenen “İç Denetime Genç Bakış Yarışması”nı kazanan eserler de sergilendi.