05.10.2021
GELECEK ZİRVESİ - 2021 “GELECEK SENSİN… İLERİ!” TEMASI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) olarak ilkini 2015 yılında Çanakkale’de, ikincisini 2017 yılında Sakarya’da üçüncüsünü ise 2019 yılında Samsun’da düzenlediğimiz TİDE Gelecek Okulu - Gelecek Zirvesi’nin dördüncüsü, Cumhuriyetimizin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruzu başlattığı Kocatepe’yi sınırları içinde barındıran Afyonkarahisar‘da gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Ancak, pandemi koşullarının getirdiği riskler nedeniyle TİDE GO – Gelecek Zirvesi 2021, 1 Ekim tarihinde çevrim içi (online) olarak düzenlenmiştir.
Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) ve Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) iş birliğinin yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin destekleriyle gerçekleşen etkinliğimiz, yaklaşık 220 kişinin uzaktan katılımıyla gerçekleştirildi.
“Gelecek Sensin… İleri!” temalı etkinliğimize, Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencileri dâhil olmak üzere Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden öğrenciler ile iş insanları ve alanının uzmanı olan akademisyenler katılım sağladı.
TİDE’nin gerçekleştirdiği bu önemli sosyal sorumluluk projesinde akademisyenler, iş ve meslek dünyası temsilcileri ve uzmanlar; gençlerimiz ve geleceğimiz için son derece önemli ve değerli mesajlar verdiler.
Organizasyon, Kocatepe Anıtı ve TİDE adına konulan çelenk görüntülerinde bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Bülent YURDALAN açılış konuşmasında, Gelecek Zirve’lerinin amacından ve geçtiğimiz dönemlerde yapılan zirve etkinlikleri hakkında bilgi verdi. 2023 de yapılacak Gelecek Zirvesi ile; Cumhuriyetimizin 100. yılında Ankara’da gençlerimizi fiziki ortamda Ankara Üniversitesinde bir araya getirme arzusunu, bu tarihi etkinliği önemine yakışır bir şekilde düzenleyerek Cumhuriyetimizin 100. yılını hep birlikte kutlamak dileğini aktardı.
MÖDAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuran CÖMERT ise açılış konuşmasında MÖDAV’ın kuruluşunu, amaçlarını ve faaliyetlerini değinerek, TİDE’nin kuruluş amacına katkı sağlamayı hedefleyen ve işbirliği içinde yapılan etkinliklere değindi. Mesleğin geleceğine ilişkin bilgi verirken, kurumsal sürdürülebilirlik için muhasebe ve denetimin önemini vurguladı.
Daha sonra; Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İ. Sedat BÜYÜKSAĞİŞ; “Afyon Kocatepe Üniversitesi Gelecek Araştırmaları Merkezi”ni tanıtım sunumuna fütürizmi tanımlayarak başladı. Gelecek için bol bol senaryo yaratmanın, hayaller kurmanın ve olumlu gelecek tasarımı yapmanın “Fütürist” olmak için yeterli olduğunu ifade etti. Fütürizmin dünyadaki ve ülkemizdeki gelişiminden bahsetti. AKÜ-GAM’ın 2012 yılında kurulduğunu belirterek, merkezin misyonu, vizyonu, faaliyet alanları ile düzenlenen etkinlikler hakkında bilgi verdi.
Akabinde yine Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet ALTINTAŞ “Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar” sunumu ile bizleri o günlere götürdü. Büyük Taarruz öncesi yapılan hazırlıklardan, büyük eksikliklere rağmen gerçekleştirilen harekâtın detaylarını aktardı. Geleceğimizi şekillendirirken, geçmişimizi unutmamamız gerektiğini vurguladı.
TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı’mız Ali Kamil Uzun ise “Geleceğin İçin Bir Öykün Olsun” temalı sunumunu bizlerle paylaştı. Gelecek Zirvelerinde, bilim ve aklın ışığında geleceğe bakışımızı şekillendirecek hususları değerlendirdi. Gençlerle ve genç fikirli insanlarla geleceğimiz için bir hikâyemiz olması gerektiğini vurgulayıp görüş ve önerilerini bizlerle paylaştı. Geleceği tahmin etmenin en iyi yolunun onu yaratmak olduğunu belirtti. İhtiyaç duyulacak yeni becerilere değinerek öz geleceğimizi tasarlamaya yönelik bir hikâyemiz olması gerektiğini vurguladı.
Zirve’nin ilk yarısı Fütüristler Derneği Başkanı Dr. Mustafa AYKUT’un “Gelecekte Yaşam, Gelecekte İş…” sunumu ile tamamlandı. Sayın AYKUT sunumunda fütürizmin nasıl gelecek profesyonellerinin odaklandığı bir disiplin haline geldiği konusunda bizi bilgilendirdi. Fütüristlerin uzgörü yaparak nitelikli, tutarlı ve işlevsel bir ileri görüş oluşturduklarını ve bunun nasıl sürdürüleceğini tanımladıklarını aktardı. 2030 lu yıllar için uzgörüsünü bizlerle paylaştı.
Öğle arasında Şef Rengim GÖKMEN yönetiminde Cemal Reşit Rey Orkestra ve Korosundan Kuvayı Millîye Destanını dinledik.
Gelecek zirvesinin ikinci yarısında iki dikkat çekici tema ayrı panellerde işlendi.
İlk panel, “Geleceği Tasarlamak” başlığı ile TİDE Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melih ERDOĞAN moderatörlüğünde, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı NAKİLCİOĞLU ve Yazar, İşletme Danışmanı, Eğitmen Sayın Gürcan BANGER’in katılımı ile yapıldı.
Sayın ERDOĞAN, gelir adaletsizliğinin ve göç sorununun geleceğe yönelik etkileri ileiklim değişikliğinin yarattığı etkiye değindi. Yaşamakta olduğumuz sıkıntıların geleceğe yönelik endişelere yol açtığını belirtti.
Sayın NAKİLCİOĞLU, fütürist ve fütürizm tanımları ile 1909’dan bu yana her alanda geleceğe yönelik yansımaları dile getirdi. Yanlış yapılan uz görülere de örnekler verdi. Çevremizdeki her şeyin akıllı olduğu bir geleceğe gittiğimizi belirtti.
Sayın BANGER ise; “Gelecek… Ne kadar yakın, ne kadar uzak?” başlıklı sunumunda yeni teknolojilerin getirdiklerini, kombinleri ve geleceği oluşturacak dayanaklardan bahsetti. 2030-2040-2050’li yıllara kadar çeşitli alanlarda beklenen gelişmeler hakkında detaylı bilgiler verdi.
Üniversitelerimizin Denetim Topluluğu/kulüplerinin birlikte hazırladıkları “Kocatepe’den Akdeniz’e...” şiir dinletisi etkinliğe rtenk kattı.
“Gelecek Sensin… İleri” konulu ikinci panel; Egon Zehnder International Danışmanlık firmasında Danışman olan Sayın Murat YEŞİLDERE’nin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele; Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi Denetim Kulübü öğrenci temsilcileri katıldı.
Geleceğimiz gençlerimiz, geleceğe yönelik hayallerini ve gelecekten beklentilerini bizlerle paylaştı.
Gelenek haline gelen Gelecek Zirvesi bayrağının devir teslim töreni TİDE Şeref Üyesi Prof. Dr. Ömer LALİK’in sunumu ile başladı. Sayın LALİK, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin yeşerttiği toplumsal inanç ve güven duygusunun eşliğinde 19 Mayıs 1919’dan 29 Ekim 1923’e uzanan kurtuluş sürecinin Gelecek Zirvelerimizin esin kaynağı olduğunu belirtti. Daha sonra, Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Sedat BÜYÜKSAĞİŞİ, Gelecek Zirvesi Bayrağını, 2023 yılında yapılacak Gelecek Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Orhan ÇELİK’e teslim etti.
Gelecek Zirvesi Bayrağının devir tesliminden sonra, TİDE Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim ÖZIŞIK günü özetleyen kapanış bildirisini sundu.
2023’te beşincisi düzenlenecek olan Gelecek Zirvesi; Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’da sağlıklı günlerde bir araya gelmek umuduyla sonlandırıldı.